Luftfuktighet inomhus

Luftfuktighet inne
Fuktighet är mängden vattenånga i luften. Det bedöms bäst i förhållande till temperatur. När temperaturen stiger eller sjunker ändras luftens förmåga att hålla vatten.
 
Antag att luftfuktigheten genomgående är högre än de rekommenderade nivåerna. Om så är fallet, kan överskott av fukt främja mögeltillväxt, vilket leder till en mängd olika problem, från hälsoproblem till strukturella skador på ditt hem. Låga, ohälsosamma fuktnivåer kan orsaka klåda och torrhet.
 
Oavsett vilken typ av klimat du bor i, kan nivåerna av relativ fuktighet i luften påverka bekvämligheten i ditt hem och hur dina värme- och luftkonditioneringssystem fungerar korrekt.
 
Enkla lösningar kan hjälpa dig att hantera de idealiska inomhusfuktighetsnivåerna i ditt hem. Att hantera luftfuktighet bör vara en prioritet för varje husägare, särskilt när du skräddarsyr dina preferenser för uppvärmning och kylning för att möta dina personliga hembehov.
 
Luftfuktighet inne luftfukter

Optimal luftfuktighet inomhus

Du kanske har tänkt, “Vilken är den idealiska luftfuktigheten för mitt hus under sommar- eller vintermånaderna?”
 
Under sommarmånaderna bör den genomsnittliga luftfuktigheten väga mellan 30-45 procent (under 50 %-strecket). Vintern kan kräva lägre än 40 % relativ luftfuktighet för att undvika kondens på dina fönster. Genom att vistas i rätt områden kan problem förebyggas.
 
Med andra ord, rätt luftfuktighetsnivåer hjälper ditt hem att kännas svalt på sommaren och varmt på vintern.
 
Om nivåerna inte upprätthålls ordentligt kommer inte bara ditt hem att kännas väldigt obekvämt att bo i, utan du och din familj kan också utsättas för andningsbesvär eller kemiska reaktioner.
 
Dessutom kan felaktig luftfuktighet även orsaka skador på insidan och utsidan av ditt hem.
 
Att ta bort oönskad fukt i ditt hem är en av huvudfunktionerna hos din luftkonditioneringsapparat i hemmet. Din luftkonditionering räcker dock inte för att ta bort överflödig fukt som kommer in i ditt hem.
 
Den idealiska temperaturen i ditt hem kommer att vara specifik för din familjs preferenser och att bibehålla rekommenderade luftfuktighetsnivåer vid olika tider på året garanterar din komfort och säkerhet.
 
ASHRAE föreslår ett intervall på 45 % – 55 % luftfuktighet för att hantera hälsoeffekter och sjukdomar.
 
luftfukter inne fuktighet

Hur du hanterar ditt hems luftfuktighetsnivåer under säsongerna

Om det är för mycket eller för lite luftfuktighet påverkas din hälsa och ditt hem. Balans är nyckeln.
 
Tips för en trevlig sommar:
 
 • Använd luftkonditionering för att avlägsna fukt inomhus
 • Använd frånluftsfläktar
 • Tips för en skön vinter:
 • Använd en bärbar luftfuktare
 • Lägg till krukväxter
 • Lägg till en luftfuktare för hela huset
 • Luftkvalitet inomhus: problem och lösningar för fukt i luften
 
När vi tänker på att kyla eller värma vårt hem tänker vi vanligtvis på temperaturinställningen. Vi tänker sällan på den relativa luftfuktigheten som spelar roll för hur temperaturen känns och fuktkontrollen.
 
Luftfuktighet och central luftkonditionering
 
Om din luftkonditionering fungerar effektivt kommer den att ta bort rätt mängd värme och fukt från ditt vardagsrum, vilket resulterar i den bekväma miljö du önskar.
 
Om inte blir det svårt att uppnå den komfortnivå du önskar, oavsett temperaturinställning.
 
När luftfuktigheten är hög är det vettigt att luftkonditioneringsapparater måste arbeta hårdare för att hålla hemmet svalt. Om du har att göra med ett äldre, ineffektivt eller felaktigt system kanske det inte kan hantera jobbet. Ditt hem kan kännas varmare än det är eftersom luften håller extra fukt som inte tas bort ordentligt.
 
Dessutom kommer systemet att arbeta längre och hårdare utan att ge önskat resultat. Detta lägger till slitage på enheten och kan resultera i högre elräkningar.
 
levoit luftfuktighet
Det är viktigt att veta att en luftkonditionering med större kapacitet inte nödvändigtvis ger den kyleffekt du vill ha i ditt hem. Systemet måste dimensioneras lämpligt för ditt unika hem av en professionell.
 
Om du använder din centrala luftkonditionering men inte får det resultat du vill, kan du lugnt anta att överskott av fukt i luften är ett av problemen.
 
Några uppenbara tecken som du kommer att uppleva om så är fallet inkluderar:
 
 • Luften i ditt hem känns fuktig
 • Det finns en fuktig eller unken lukt i delar av ditt hem
 • Dina fönster är imma
 
Dessa faktorer kan tyda på att det är för hög luftfuktighet och du bör vidta åtgärder för att justera fuktighetsnivån.
 
Strategier för avfuktning:
 
Det är en bra idé att ha en plan för att hantera fukt innan de varma, fuktiga sommarmånaderna börjar. Det mest effektiva och pålitliga sättet att hantera luftfuktigheten i ditt hem är att låta en professionell installera en avfuktare direkt på VVS-systemet.
 
Avfuktaren kommer att samarbeta med din luftkonditionering för att dra överflödigt vatten från luften innan den skickas genom luftkanalerna i ditt hem. En kunnig VVS-tekniker kan rekommendera en kompatibel avfuktare för ditt VVS-system. Eller om du har ett nytt system installerat är det en bra idé att lägga till en avfuktare samtidigt.
 
Med det här alternativet kommer du att kunna hantera både temperatur och luftfuktighet i ditt hem samtidigt.
 
Alternativt kan du köpa en fristående avfuktare och hantera luftfuktighetsnivån med hjälp av en manuell fuktighetsindikator. Detta kräver att du övervakar den aktuella luftfuktigheten och kör apparaten när du behöver.
 
När luftfuktighetsnivåerna kontrolleras under sommarmånaderna kan luftkonditioneringen fungera mer effektivt. Fördelarna blir extra komfort och mer energieffektivitet. Eventuella obehagliga effekter av hög luftfuktighet kommer också att minska.
 
levoit luftfuktighet inne

Fukt och värmesystem

 
På vintern blir låg luftfuktighet det primära problemet i många hem, eftersom kall luft inte kan hålla lika mycket fukt som varm luft.
 
När din ugn är aktiv i flera månader har luftfuktigheten motsatt effekt än i sommarvärmen. En dramatisk minskning av luftfuktigheten kan få ditt vardagsrum att kännas svalare än vad termostaten visar.
 
Problem som uppstår i hemmet kan vara obehag från torr hud, torra näsgångar, irriterade ögon och försämrade bihålor – även skador på möbler och golv. Din ugn eller värmepump kanske använder mycket energi för att köra och ger fortfarande inte den värme du behöver under de kallare månaderna.
 
Strategier för befuktning
 
I vinter eller kallt klimat blir brist på fukt i luften ett problem som kan bidra till obehag i bostadsutrymmen.
 
Du vill ta ett motsatt tillvägagångssätt från det varma vädret genom att tillföra en lämplig mängd fukt till luften med en luftfuktare.
 
Som en avfuktare kan denna apparat installeras direkt på systemet för att förbättra VVS-prestandan. Den tillför fukt till luften innan den tvingas genom kanalerna i ditt hem.
 
Resultatet är ett varmare, bekvämare hem och en trolig minskning av energiräkningen.
 
En fristående luftfuktare kan också köpas för att tillföra befuktning till hemmet. Beroende på apparatens storlek och storleken på ditt hem kan du behöva flera enheter i olika rum i huset för att känna dig bekväm.
 
För att lösa problem med luftfuktighetsnivån i ditt hem kan du behöva ytterligare utrustning, till exempel ett ventilationssystem för hela hemmet eller ett befuktningssystem. Dessa system är designade för att öka din hemkomfort och minska risken för fuktrelaterade hälsoproblem.
Luftfukter planter

Typer av luftfuktare du kan använda hemma

 
Fuktterapi tillför fukt till luften för att förhindra torrhet. Typen av luftfuktare beror på dina önskemål, budget och storlek på ditt hem eller det område du behöver lägga till luftfuktighet till.
 
Varmdimma luftfuktare (ångförångare)
 
Varmdimma luftfuktare kokar vatten för att skapa ånga. Detta injiceras sedan i atmosfären i ditt rum för att öka mängden fukt i luften.
 
De är till stor hjälp om du lider av täppt näsa och halsirritation. Varmdimma luftfuktare kan också vara till hjälp med mediciner.
 
Coola Mist luftfuktare
 
Cool mist luftfuktare finns i tre typer – evaporativ, ultraljud och impeller luftfuktare:
 
Evaporativ – I en evaporativ luftfuktare drar en fläkt in varm luft från rummet och använder den för att avdunsta vatten som finns i en veke. Luften blir fuktigare eftersom vatten naturligt avdunstar och förs bort.
 
Ultraljud – Istället för att använda en fläkt använder en ultraljudsluftfuktare högfrekventa ultraljudsvibrationer för att förånga vattnet, vilket gör dem betydligt tystare.
 
Impeller – Använder en roterande skiva för att kasta vatten på en diffusor för att producera en sval dimma.
 
När du väljer en luftfuktare är det främsta valet du behöver göra mellan en sval luftfuktare och en luftfuktare med varm dimma. Fördelarna med luftfuktare med cool mist tenderar att uppväga fördelarna med den varma dimman, och cool mist-versioner är vanligtvis mer populära.
 
Luftfuktare i hela hemmet
 
Luftfuktare för hela huset är inbyggda i ditt VVS-system och är designade för att tillföra fukt till hela ditt hem.
 
Även om många olika typer av luftfuktare finns tillgängliga i butik eller online för att ställa in som en fristående enhet, utrustar människor som är vana vid ett torrt klimat året runt ofta sin ventilation och kanalsystem med en inbyggd luftfuktare. Denna är vanligtvis fäst vid en intags- eller utloppspunkt någonstans på kanalsystemet (kräver vanligtvis professionell installation).
 
Avfuktare för hela hemmet
 
Å andra sidan kommer en avfuktare att vara fördelaktig under sommarmånaderna. (Färre allergier, mindre mögel, mindre fönsterdimma, färre lukter etc.)
luftfuktighet inne hus

Allmänna hälsofördelar med att förbättra din luft

 1. Rensar bihålorna, vilket förbättrar andningen.
 2. Minskar risken för infektioner. Virus och bakterier lever inte i fuktig luft.
 3. Studier har visat att ökande luftfuktighetsnivåer avsevärt minskade luftburna virus förmåga att orsaka influensainfektioner.
 4. Mjukare glödande hud. Luftfuktare hjälper till att hålla huden fuktig för att förhindra torr och matt hud.
 5. Snorkelavlastning. När våt luft fuktar luftvägarna kan snarkning minska i volym och minska med tiden på grund av avslappnade näsgångar och en naturlig minskning av luftburna irriterande ämnen som damm.
 6. Förbättrar sömnen. Förutom att ge lindring från snarkning, hjälper fukt i ditt sovrum mot torra halsar.
 7. Hjälper till att lindra ont i halsen.
 
Hushållsförmåner
 
När värmen rör sig genom HVAC, snurrar den ut torr luft för att värma ditt hem. Denna torra luft kan också orsaka vissa problem i hushållet. Att använda en luftfuktare kommer att förbättra, förhindra eller eliminera följande:
 
 1. Elektriska stötar. En luftfuktare kan göra luften lite mindre torr och därför minska möjligheten att du får stötar hemma.
 2. Spruckna trämöbler. Med tiden kan torr luft förvränga dina möbler.
 3. Att ha en luftfuktare i ditt hem kommer att skydda dina målningar, foton och till och med din frimärkssamling från sprödhet, missfärgning, skalning och mer.
fuktighet inne

Sammanfattning

När du har en VVS-representant i ditt hem för att diskutera alternativ, rekommenderas det att du frågar om produkter för fuktkontroll.
 
En effektiv luftkonditionering hjälper till att ta bort oönskad fukt i ditt hem. För att göra detta måste din utrustning och kanaler dimensioneras och installeras korrekt.
 
System av lämplig storlek har tillräcklig kapacitet, körtider som är tillräckligt långa och bra luftflöde för att dra ut fukt ur ditt hem. Ett specialdesignat och installerat VVS-system för ditt hem håller dig mer bekväm. Det kan också spara pengar i processen.
 
Om du är orolig för hur du hanterar luftfuktighetsnivåerna i ditt hem, bör du kontakta en pålitlig, professionell värme- och kylexpert för att säkerställa att systemen håller din hemmiljö hälsosam och bekväm.
 
Centralvärme och luftkonditionering vill skapa en hemmiljö där du kan njuta av ditt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *