Rengöring av luftfuktare

Rengjøre luftfukter levoit
Om du bor där vintrarna är särskilt kalla och torra, är en investering i en luftfuktare utan tvekan ett av de smartaste åtgärderna du kan göra för din hälsa och inomhusluftens kvalitet. De är ett utmärkt verktyg för att hjälpa dig att bekämpa allt från statisk elektricitet i huset till vanliga förkylningssjukdomar och luftburna virus. De hjälper till och med att hålla din hud från att torka ut när du slår på värmen.
 
Liksom alla apparater – särskilt de som använder vatten – kommer denna typ av anordning att kräva grundläggande underhåll och regelbunden desinfektion för att fungera som bäst. Lyckligtvis är rengöring av din luftfuktare en snabb och enkel process, och blir bara enklare med regelbundet underhåll.
 
Nedan har vi skapat en praktisk guide för att visa dig hur du rengör din luftfuktare, vad du behöver göra det och varför du bör desinficera din enhet ofta.
 
levoit rens luftfukter

Varför använda luftfuktare?

Låt oss ta en stund för att sammanfatta varför luftfuktare är fördelaktiga att ha i ditt hem, särskilt under de kalla vintermånaderna. De som bor i mer måttliga klimat behöver inte alltid oroa sig för alltför torra årstider, men om du är längre in i landet, finns det en ganska god chans att extrema temperaturer kan innebära vissa utmaningar för hemmet.
 
För det första är statisk elektricitet mest utbredd vid tillfällen då det är lite fukt i luften. Detta kan vara ett säsongslångt problem för nästan alla som bär kläder, har hår eller använder något elektroniskt eller metall. Ett av de bästa sätten att stoppa klängligheten, frissan och stötarna är att tillföra extra fukt till luften i ditt hem. Att upprätthålla en hälsosam nivå av relativ luftfuktighet i ditt hem hjälper till att bryta upp de herrelösa elektroner som orsakar statiska relaterade fenomen, vilket sannolikt kommer att göra förberedelseprocessen på morgonen mycket lättare.
 
Att begränsa mängden statisk elektricitet är naturligtvis inte den enda fördelen som kan komma från att använda en luftfuktare. Anledningarna till att dessa små apparater är så populära under vintermånaderna är det breda utbudet av personliga och hälsomässiga fördelar som de erbjuder för hela familjen:
 
De kan ge lindring för dem som lider av torr, narig hud eller nariga läppar.
 
luftfukter vask rens
Luftfuktare är ett utmärkt sätt att förbättra luftkvaliteten i ditt hem, vilket gör det lättare för personer med andningssvårigheter, som astma.
 
Större luftfuktighet kan få ditt hem att kännas flera grader varmare, vilket minskar behovet av att använda en värmare (som vanligtvis är dyrare att använda) för att upprätthålla komforten.
 
Den kanske största fördelen med luftfuktare är hur fuktig luft kan ha en positiv inverkan på din allmänna hälsa. Många vanliga vinterbesvär vidmakthålls av för mycket torrhet i hemmet, vilket gör det svårt för kroppens luftgångar att avvärja förkylningar, halsont och andra åkommor. Att bara värma upp luften gör den faktiskt torrare, och ofta förvärrar damm och allergener från ventilationssystemet bara problemet.
 
Att köra en luftfuktare är ett beprövat sätt att skydda dig mot dessa vinteriga utmaningar. De är lätta att använda, vanligtvis billigare än kontinuerlig centralvärme, och de kräver bara grundläggande underhåll för att fungera korrekt. Om du spenderar några extra kronor och får en pålitlig märkesapparat kan du satsa på långsiktig service med rätt omvårdnad.
 
Liten luftfukter

Varför det är viktigt att hålla luftfuktaren ren

 
Det är viktigt att hålla luftfuktaren ren av ett par anledningar. För det första är det en nödvändig uppgift att se till att din enhet fungerar korrekt. Som alla andra apparater, om du inte tar hand om den på rätt sätt, kommer den inte att hålla så länge som möjligt och du kommer inte att få mest valuta för pengarna.
 
Det viktigaste skälet till att du bör hålla din luftfuktare ren är dock att om du inte gör det riskerar du att sprida potentiellt skadliga bakterier och mögel i luften. Utan ordentlig desinfektion och rengöring kommer vattnet i luftfuktaren bara att sitta där och stagnera. Om du sätter på luftfuktaren utan att rengöra den ordentligt riskerar du att dåligt vatten släpps ut i luften och i slutändan andas in av dig och din familj.
 
Detta förorenar inte bara din inomhusluftkvalitet, utan att andas in denna bakteriedrivna ånga kan leda till en mängd negativa hälsosymtom. Dessa kan innefatta astmaanfall, svår hosta, lunginflammation, höggradig feber, aptitlöshet, ångest och andnöd. I de mest extrema fallen, som kan uppstå vid långvarig exponering för denna förorenade luft, kan du börja utveckla luftvägsinfektioner, lungärr eller till och med lungsjukdom.
 
Lyckligtvis kan allt detta undvikas genom att ta några minuter att rengöra luftfuktaren innan den används
 
luftfukter filter

Vad du behöver:

 
Att hålla luftfuktare rena är nyckeln till pålitlig prestanda och undvikande av mögel eller bakterier. Du behöver inte mycket för att få det att hända – bara lite ansträngning och några grundläggande hushållsartiklar:
  • Vinäger
  • Blekmedel eller väteperoxid
  • En mjuk borste
  • Massor av vatten
  • Rena handdukar
  • Handskar och glasögon
Varje typ av luftfuktare är konstruerad något annorlunda, men de flesta inkluderar en vattentank och driftbas. Om din råkar innehålla flera delar, oroa dig inte, nästan vilken plastkomponent som helst kan rengöras på samma sätt. Undvik bara elektronik och kontrollpaneler för att vara säker.
 
Det är också viktigt att du följer varningarna eller instruktionerna från luftfuktarens tillverkare. Ta alltid en stund att först läsa bruksanvisningen eller annan dokumentation innan du tar isär eller rengör apparater. Glöm inte att bära handskar och skyddsglasögon när du hanterar blekmedel eller andra starka kemikalier.
 
Luftfuktighet inne

5 steg för djuprengöring av luftfuktaren

Nedan finns steg-för-steg instruktioner om hur du rengör luftfuktaren. Genom att följa dessa fem enkla steg kommer du att kunna få ut det mesta av luftfuktaren och förbättra inomhusklimatet. Dessa rengöringssteg är särskilt viktiga om du använder en sval luftfuktare.
 
Steg 1:
 
När luftfuktaren är bortkopplad från väggen måste du först ta isär den helt. Ta bort och töm vattentanken som en del av denna process. Beroende på din specifika modell kan du sedan låsa upp andra avtagbara delar från basen och sätta isär allt för enkel identifiering. Om din enhet innehåller ett luftfilter måste du också ta bort det. Filtren kan rengöras med kallt rinnande vatten och sedan lufttorkas.
 
Steg 2:
 
Häll tillräckligt med vit vinäger i basen för att täcka alla områden som vatten regelbundet kommer i kontakt med, och placera alla mindre tvättbara delar i en stor behållare med vinäger för att blötläggas. Låt allt sitta i minst 30 minuter för att bryta upp ansamlingen, följ sedan upp med den mjuka borsten för att ta bort eventuella rester som fastnat. Vissa luftfuktare är utrustade för just detta ändamål, men om inte, bör en mjuk borste göra susen. Mindre borstar kan vara idealiska för detaljerad rengöring av svåråtkomliga områden.
 
luftfukter inne fuktighet
Steg 3:
 
Att desinficera vattentanken kräver också ungefär en halvtimmes väntetid, så du kanske vill utföra detta bredvid det andra steget. Använd en blandning av 1 tsk blekmedel till 1 liter vatten, fyll tanken till hälften och virvla runt lösningen så att hela insidan är belagd. Du kan också ersätta 3% väteperoxid med blekmedel om du föredrar det.
 
Hur man rengör en luftfuktare steg för steg
 
Steg 4:
 
Skölj basen, tanken och alla andra komponenter noggrant med kranvatten och skaka allt väl för att avlägsna eventuell fukt. Det kan ta flera gånger innan lukten av rengöringsmedlen börjar försvinna, men var säker på att det händer. Lägg ut alla delar för att lufttorka på de nya handdukarna. Detta kommer också att hjälpa till att ta bort eventuella kvarvarande aromer.
 
Steg 5:
 
När alla delar har torkat helt är du redo att sätta ihop apparaten igen. Glöm inte att byta aggregatets luftfilter där det är tillämpligt. Fyll tanken med rent mineralfritt vatten, koppla in den och börja njuta av effekterna av frisk, lugnande fukt i ditt hem igen.
 
levoit luftfuktighet inne

Allmänna tips om underhåll och användning

För bästa resultat finns det några extra steg du kan vidta för att säkerställa att du får ut det mesta av din luftfuktare.
 
Grundrengör en gång i veckan
 
Det rekommenderas att du utför djuprengöringsstegen som anges ovan minst en gång i veckan när du använder luftfuktaren regelbundet. Detta kommer att säkerställa att luften du och din familj andas inte äventyras av mögelsporer eller bakterier.
 
Skölj ur vattenbassängen före varje användning
 
Innan du slår på luftfuktaren för dagen, töm och skölj ur allt stående vatten som finns kvar där. Detta eliminerar alla typer av bakterier som kan ha börjat växa inuti enheten. Du behöver inte desinficera den dagligen, även om det inte skulle skada, men det är en bra idé att tillsätta färskt vatten.
 
Fyll vann luftfukter

Använd destillerat vatten

Destillerat vatten är det rekommenderade vattnet för användning med luftfuktare. Detta beror på att kranvatten har tillsatta mineraler, och dessa mineraler sprids också i luften tillsammans med vattenångan. Detta kan göra att en liten mängd vitt damm täcker alla ytor i rummet som luftfuktaren används i. Dessutom hjälper dessa mineraler också till med bakterietillväxt på grund av svårstädade avlagringar.

Rengör och töm före förvaring

När du är klar med din luftfuktare för säsongen är det otroligt viktigt att rengöra den noggrant och låta den torka innan den förvaras. Om det finns fuktiga områden i apparaten när du lägger undan den kommer du förmodligen att märka mycket mögel när du drar ut den för att använda den igen.