Fördelar med en luftfuktare

Luftfukter fordeler

Luftfuktare tillför fukt till luften, vilket kan gynna personer med luftvägssymtom eller torr hud.

Det finns flera sätt att använda luftfuktare hemma eller på kontoret, men det finns också vissa faror. I den här artikeln kommer du att lära dig om fördelarna med luftfuktare, hur du använder dem på rätt sätt och försiktighetsåtgärder du måste vidta.

Torrhet och fuktighet

Genom att tillföra fukt till luften kan luftfuktare vara till nytta för flera medicinska tillstånd.
 
Torr luft kan göra att fukt avdunstar från huden och andningssymtom förvärras med tiden. Att tillföra fukt till luften med en luftfuktare kan motverka dessa problem.

Luftfuktare kan hjälpa människor som upplever:

 • torr hud
 • irriterade ögon
 • torrhet i halsen eller luftvägarna
 • allergi
 • frekvent hosta
 • blodig näsa
 • sinus huvudvärk
 • spruckna läppar
Levoit luftfukter inne

5 fördelar med att använda en luftfuktare

 
Vissa människor upplever luftvägssymptom under sommarmånaderna, när vädret är varmt och luften innehåller fler allergener. Luftkonditioneringsapparater och fläktar kan cirkulera torr luft genom rummet, och luftkonditioneringsapparater tar bort all fukt från luften. En luftfuktare kan vara användbar under denna säsong.
 
Det är dock mer sannolikt att människor drar nytta av en luftfuktare under de kalla månaderna, när kall luft torkar ut lungor, näsa och läppar. Vissa typer av centralvärme kan också torka ut luften inomhus.
 
Fördelarna med en luftfuktare kan vara:
 1. Förebyggande av influensa

Författarna till en Trusted Source-studie noterade att luftfuktare kan minska risken att drabbas av influensa. Efter att ha lagt till influensaviruset i luften med en simulerad hosta fann forskarna att luftfuktighetsnivåer över 40 procent snabbt inaktiverade viruspartiklar, vilket gjorde dem mycket mindre benägna att vara smittsamma.

 1. Gör hostningen mer produktiv

Torr luft kan få en person att utveckla en torr, improduktiv hosta. Att tillföra fukt till luften kan tillföra mer fukt till luftvägarna, vilket kan göra hostan mer produktiv. En produktiv hosta släpper fast eller klibbigt slem.

Helsefordeler luftfukter
 1. Minska snarkning
Att öka mängden fukt i luften kan också minska snarkningen. Om luften är torr är det mindre sannolikt att en persons luftvägar är tillräckligt smorda, vilket kan göra snarkning värre.
 
Att lägga till fukt i luften genom att köra en luftfuktare på natten kan hjälpa till att lindra vissa symtom.
 1. Håll huden och håret fuktigt
Vissa människor märker att deras hud, läppar och hår blir torra och sköra på vintern.
 
Många typer av värmeenheter pumpar varm, torr luft genom ditt hem eller kontor, vilket kan göra din hud torr, kliande eller flagnande. Kall luft utanför kan också torka ut huden.
 
Att använda en luftfuktare för att tillföra fukt till inomhusluften kan bidra till att minska förekomsten av torr, sprucken hud.
 1. Fördelar för hemmet
Fukt från en luftfuktare kan vara användbart i hemmet. Alla fuktälskande krukväxter kan bli mer levande, och trägolv eller möbler kan hålla längre. Fukt kan också hjälpa till att förhindra att tejpen spricker och att statisk elektricitet byggs upp.
 
Fuktig luft kan också kännas varmare än torr luft, vilket kan hjälpa en person att spara pengar på elräkningar under vintermånaderna.
 
Luftfukter fordeler norge

Typer av luftfuktare

Medan de flesta luftfuktare har samma grundläggande funktion, finns det flera typer tillgängliga för att tillföra fukt till luften:
 
Ångförångare: Dessa använder elektricitet för att skapa ånga, som svalnar innan de lämnar enheten. Det finns dock en risk att bränna huden och människor bör undvika att använda vaporizers runt barn.
 
Ultraljudsfuktare: Istället för elektricitet använder dessa enheter vibrationer för att förånga vatten.
 
Förångare: Dessa producerar fukt genom att blåsa luft förbi avdunstande vatten.
 
Impellerbefuktare: Dessa är i allmänhet barnvänliga och använder roterande skivor, snarare än värme, för att avdunsta vatten.
 
Centrala luftfuktare: En person ansluter en av dessa enheter till den centrala luftkonditioneringen i hemmet eller kontoret för att tillföra fukt till hela rummet.
 
Storlekar kan variera. Konsollfuktare är tillräckligt stora för att befukta ett helt hus eller kontor, medan personliga luftfuktare är bärbara och lätta att bära.
 
luftfukter barn

Risk

Det är viktigt att hålla barn säkra runt luftfuktare.
 
En luftfuktare kan vara ett bra sätt att tillföra luft till luftfuktigheten, men det finns vissa risker att ta hänsyn till.
 

Smutsiga luftfuktare

Luftfuktare förvandlar vatten till andningsbar ånga i luften. Om enhetens vattentank är smutsig kommer ångan som en person andas också att vara smutsig.
 
En mörk, fuktig tank är en miljö som främjar bakterier, men regelbunden rengöring kan hjälpa till att förebygga problem.
 
Rengör alltid en luftfuktare noggrant enligt anvisningar från tillverkaren. Vatten ska inte sitta i luftfuktaren för länge. Om luftfuktaren har ett filter, byt det ofta.

För mycket fuktighet

Viss fukt i luften kan vara bra, men för höga halter kan göra andningen svårare och vissa allergisymptom värre. Till exempel trivs vanliga allergener, inklusive dammkvalster, mögel och mögel, i fuktiga miljöer.
 
Enligt United States Environmental Protection Agency (EPA) bör luftfuktigheten inomhus vara mellan 30 och 50 procent. Luftfuktigheten över 60 procent är för hög.
 
Den som använder en luftfuktare bör även ha en fuktmätare eller hygrometer i rummet. Vissa luftfuktare har inbyggda sätt att mäta luftfuktighet, medan andra kräver en fristående mätare.
 
Luftfukter vann

Använd kranvatten

Många tillverkare rekommenderar att man använder rent, kranvatten i luftfuktarna. Det finns några anledningar till detta.
 
Ofiltrerat kranvatten kan innehålla högre halter av mineraler och andra partiklar än renat eller destillerat vatten.
 
Mineraler från kranvatten kan byggas upp i maskinen och göra att den slits ut snabbare än förväntat.
 
Luftfuktaren kan också trycka upp dessa mineraler i luften, och en person kan andas in dem. Partiklarna kan också lägga sig runt rummet som damm.

Andra risker

Även om användning av en luftfuktare kan hjälpa till med torra bihålor, kan det också orsaka skada. Tillväxt av dammkvalster och mögel främjas mer i fuktiga miljöer, så om människor är allergiska mot damm och mögel, eller om de har astma, kan användningen av en luftfuktare förvärra dessa tillstånd.
 
Några andra risker förknippade med att använda en luftfuktare inkluderar ångbrännskador från enheter som använder värme och mögeltillväxt där fukt har samlats på väggar och tak.
 
Alla som använder en luftfuktare bör undvika att komma för nära maskinen. När du använder en luftfuktare i ett rum med ett barn är det viktigt att ha tillsyn över dem.
 
Luftfukter planter helse

Grundläggande tips

Grundläggande tips för att använda en luftfuktare inkluderar:
 • hålla kol på luftfuktigheten
 • byt vatten i luftfuktaren regelbundet
 • rengör luftfuktaren regelbundet
 • byt filter enligt beskrivningen
 • använd endast destillerat eller renat vatten som inte innehåller mineraler
 • var försiktig när du använder en luftfuktare i närheten av barn
 • följ tillverkarens instruktioner

  Luftfuktare är inte ett substitut för medicinsk behandling

  Luftfuktare kan gynna personer med hud- eller andningsproblem som bor i områden med låg luftfuktighet.
   
  Det är viktigt att komma ihåg att luftfuktare inte kan behandla underliggande tillstånd, såsom astma. De kan vara fördelaktiga, men de bör inte ersätta medicinsk vård.
   
  Den som upplever nya eller förvärrade symtom vid användning av en luftfuktare bör stänga av den och kontakta läkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *