Vilken är den idealiska luftfuktigheten jag bör hålla?
Den ideala luftfuktigheten är mellan 45 % och 50 %. Luftfuktighet som mäter över 50 % kan skapa grogrund för mögel, dammkvalster, bakterier och andra skadedjur.
 
En luftfuktighet på mindre än 30 % ökar sannolikheten för att förkylningar och influensavirus sprider sig, samtidigt som det leder till obehagliga luftvägssymtom.
Vad är en luftfuktare bra för?
En luftfuktare är bra för bland annat torra bihålor, blodiga näsor och spruckna läppar. Luftfuktare kan också hjälpa till att lindra symtomen på en förkylning eller andra andningssjukdomar.
 
Var dock försiktig: Även om luftfuktare är användbara kan du bli sjuk om de inte underhålls ordentligt eller om luftfuktigheten är för hög. Om du använder en luftfuktare, kontrollera fuktighetsnivån och håll luftfuktaren ren.
Var ska luftfuktaren placeras?
  • Säng: Vi rekommenderar att du placerar luftfuktaren ett par meter från sängen, minst 1 meter.
  • Även om du kan placera dem på golvet är det idealiskt att placera dem minst 30 cm över golvet.
  • Placera inte en luftfuktare där den ständigt utsätts för solljus (t.ex. nära ett fönster).
  • Undvik att placera enheten på eller för nära träytor som är utsatta för fukt- eller vattenskador. En bricka eller annat vattentätt lock under enheten kan undvika problem från vattendroppar eller vatten i allmänhet.
  • En icke-metallisk, slät yta är idealisk. Placera inte på mattor eller liknande ytor.
  • För bästa resultat, placera luftfuktare närmare mitten av rummet eller till och med åt ena sidan, där det är lämpligt.
När ska man använda en luftfuktare?
Använd en luftfuktare:
  • På dagar som känns svala och torra.
  • När du känner att dina bihålor och läppar börjar bli torra och irriterade.
  • När du kämpar med astma eller andra andnings-/allergiproblem.
  • När luftfuktigheten i inomhusluften sjunker under 30 procent.
Hur rengör man luftfuktare?
Det är viktigt att rengöra din luftfuktare regelbundet för att säkerställa att den producerar ren, hälsosam fukt. Utan regelbunden rengöring kan luftfuktaren snabbt bli en grogrund för allergener och bakterier som så småningom kan släppas ut i din luft.
 
När ska du rengöra luftfuktaren?
 
Vi rekommenderar att du rengör luftfuktarens vattentank noggrant med några dagars mellanrum med en mjuk borste och ett milt rengöringsmedel.
 
Så här rengör du luftfuktaren:
 
Skölj den noggrant och vänta tills alla komponenter har torkat innan du fyller på med färskvatten och sätter på. Torka även av utsidan med en fuktig trasa.
 
Se till att konsultera din luftfuktares användarmanual för ytterligare underhållssteg och tips som är specifika för din modell.
Vilken storlek behöver jag för min luftfuktare?
Storlekskravet på en luftfuktare beror främst på storleken på rummet du vill befukta. De flesta tillverkare av luftfuktare erbjuder en kvadratmeter täckningsområde som en del av sina produktspecifikationer.
 
Kom ihåg att konsol- och hela husets luftkanaler täcker stora ytor och ibland hela huset.
 
Hitta rätt luftfuktare för dig här.
Vad är luftfuktarens kapacitet?

Luftfuktarens kapacitet avser den maximala luftfuktighet som en luftfuktare producerar per 24 timmar. Kapaciteten skiljer sig från en luftfuktares vattentankstorlek, vilket hänvisar till hur mycket vatten behållaren kan hålla när den är helt fylld.

Hur ofta behöver jag fylla på luftfuktaren?

De flesta bärbara luftfuktare måste fyllas på var 24:e timme om du planerar att använda den kontinuerligt under dagen och natten. Vissa modeller kan ge kontinuerlig fukt i mer än 24 timmar per påfyllning. 

Hur lägger jag till vatten i luftfuktaren?
Bärbara luftfuktare har en eller flera vattenbehållare. För att fylla luftfuktaren öppnar du bara vattenbehållaren och häller i rent vatten.
 
Vissa luftfuktare är tillräckligt små för att kunna bäras under diskhon för påfyllning, medan andra kan ha toppfyllda behållare som gör det enkelt att fylla på med en kanna eller slang.